Oväntat aktuell klassiker ute nu: Philippa Foot, ”Dygder och dilemman”

Äntligen har vi en ny bok ute. Och ännu en gång en modern klassiker. Vi talar om Philippa Foot med titeln ”Dygder och dilemman”, som innehåller några av hennes mest kända och viktigaste texter om moralfilosofi. 

Det blev ju för övrigt en oväntat aktuell text vi ger ut nu. Visst, det är ju en klassiker, så den är alltid aktuell, men i och med att den handlar om de moraliska aspekterna kring abort så fick den förnyad aktualitet med bistånd av de stockkonservativa figurerna i amerikanska högsta domstolen. Det här var en fråga man kanske trodde var lite överspelad, men icke. Det är många som har åsikter om vad andra ska göra eller inte göra med sina kroppar. 

Hos Foot finns hur som helst ett tidigt och banbrytande resonemang om hur man kan resonera i de fall vi har att göra med liv och död, och där vi kan påverka utfallet. Hennes fråga är om det är viktigast att själv inte handla moralsikt fel, eller att göra mest gott, exempelvis genom att förhindra att andra råkar illa ut. Det är sämre, menar hon, att göra fel, eller att tillåta att något dåligt inträffar. Och sedan funderar hon över vad det har för betydelse i abortfrågan.

LÄS MER OCH BESTÄLL BOKEN HÄR