Moral och rationalitet

Derek Parfit

Format: häftad
Utgiven: september 2021
Översättare: Anders Hansson
ISBN: 978-91-987-018-7-6

Här kan du bevaka boken hos Bokus


Moral och rationalitet är en text som publicerades första gången 1979 och kan läsas som ett koncentrat av centrala delar av det som skulle bli Derek Parfits mästerverk, boken Reasons and Persons (1984). Han formulerar här de sociala dilemman och problem vi måste förstå bättre, liksom skisserna till de lösningar han skulle återkomma till i sin sista bok, On What Matters (2011–2017).

Det är en kompakt text, på nästan på varje sida finns uppslag för en egen bok. Det gör den till en bra ingång till Parfits normativa resonemang. Samtidigt blir läsaren från första sidan indragen i ett resonemang som ifrågasätter i princip alla föreställningar om moral och rationalitet som vi hittills tagit för givna.

Derek Parfit (1942–2017) var en av vår tids mest originella filosofer och var verksam vid All Souls College i Oxford i nära 50 år. Parfit undervisade även vid Harvard, Rutgers och universitetet i New York och var ledamot i British Academy. 2014 fick han Rolf Schockpriset, som ibland kallas filosofernas nobelpris. På svenska finns sedan tidigare Parfits Jämlikhet eller prioritet?, utgiven av ad hoc förlag.